2% overdrachtsbelasting, nog even!

Een besparing van 4% overdrachtsbelasting kan nog steeds!

Op 1 juli 2011 heeft de regering besloten om de overdrachtsbelasting tijdelijk te verlagen naar 2%. U heeft nog tot 1 juli 2012 om te profiteren van dit voordeel. Tijd zat? Kuperus Makelaardij weet uit ervaring dat het kopen van een huis tijd kost.

Tips van Kuperus Makelaardij: 

Het verlaagde tarief geldt alleen als u per 1 juli 2012 ook echt eigenaar bent van de nieuwe woning of het perceel. Veel kopers beseffen niet dat het kopen van een woning veel tijd kost en dat de planning altijd uit kan lopen door onvoorziene omstandigheden. Als u gebruik wilt maken van de verlaagde overdrachtsbelasting geef ik u graag een paar tips om rekening mee te houden in uw planning, zodat u voor 1 juli 2012 gewoon de sleutel in handen heeft en u gebruik kunt maken van dit voordeel.

Verkopers al gekocht?
U heeft uw oog laten vallen op uw droomhuis en u trekt er liever nog gisteren dan vandaag in? Helaas werkt de praktijk niet zo. Als makelaar merk ik aan het enthousiasme van de kopers dat vaak geen rekening wordt gehouden met een aantal praktische zaken waardoor de definitieve intrek in de woning nog maanden kan duren. Weet u bijvoorbeeld zeker dat de verkopers al een ander huis hebben gekocht? Zolang zij nog geen nieuwe woning hebben, kan de overdracht worden uitgesteld tot een nader te bepalen datum. Dit kan rustig een half jaar zijn.

Financieringstraject
Heeft u de hypotheek helemaal geregeld? Banken verstrekken tegenwoordig veel minder snel hypotheken dan een aantal jaar geleden. De regels zijn verscherpt en daarmee neemt de procedure ook meer tijd in beslag. Daarnaast is het goed om u te oriënteren op meer dan één hypotheekverstrekker. Verschil in aanpak, uitleg, hoogte van de hypotheekrente en andere elementen kunnen de keuze voor een hypotheekverstrekker beïnvloeden. Al met al kan het hele financieringstraject zeker zo’n 6 weken in beslag nemen.

De laatste handtekening
Alles is inmiddels geregeld. De woning is gevonden, de financiering is rond, de datum van overdracht is bepaald en dit allemaal nog net voor 1 juli 2012. Nu nog even naar de notaris voor de laatste handtekeningen. En dat denken er velen met u. Net als u willen ook alle andere kopers de overdracht voor 1 juli geregeld hebben en wie het eerst komt, het eerst maalt. Plan de afspraak met de notaris dus tijdig in, wacht daar niet mee tot het laatste moment.

Ik adviseer u een planning te maken tot aan 1 juli 2012 en daarin rekening te houden met bovenstaande, soms onvoorziene, praktijkvoorbeelden. Op die manier weet u zeker dat u op tijd bent en kunt u gewoon gebruik maken van de voordelige overdrachtsbelasting. Wilt u meer informatie of heeft u hulp nodig bij het maken van uw planning? Neem gerust contact met ons op! 

Kuperus Makelaardij

Wij staan voor een combinatie van enthousiasme, inzet, deskundigheid en kwaliteit! Met als belangrijkste doel: uw belangen behartigen. Of u nu de koper of de verkoper bent, u kunt op ons rekenen.

Lees meer...

Spotlight

Drachten
Hanebalken 370
Vraagprijs €124.500 kosten koper

NVM aankoopmakelaar