Verlagen overdrachtsbelasting mooi signaal om woningmarkt er bovenop te helpen

Het kabinet heeft afgelopen juli besloten om de overdrachtsbelasting op koopwoningen per direct te verlagen. De belasting daalt van 6% naar 2%, en de maatregel is 1 jaar van kracht (van 15 juni 2011 tot 1 juli 2012). Dat is goed nieuws voor de huizenkoper, meent de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM).

De NVM is voorstander van afschaffing of verlaging van de overdrachts¬belasting en noemt het kabinetsbesluit zeer verheugend. In feite is de belasting immers een soort verhuisboete die doorstroming op de woningmarkt belemmert. Verlaging van de overdrachtsbelasting is een goede stap om de woningmarkt weer op gang te helpen. Voor huizenkopers is het nu tijd om hun slag te slaan, want de maatregel scheelt hen duizenden euro’s.

Ieder nadeel heeft zijn voordeel
Hoewel de woningmarkt, ook na het kabinetsbesluit, moeizaam zal blijven, is het zeker niet voor iedereen kommer en kwel. Ieder nadeel heeft zijn voordeel. Voor grote groepen kopers is de markt juist nu heel interessant. Naast de verlaging van de overdrachtsbelasting – dat scheelt toch al snel enkele duizenden euro’s - is er op dit moment volop keuze en hoeft men voor een droomhuis minder diep in de buidel te tasten.

Neus in de boter
Iedere week wisselen er in Neder¬land nog steeds zo’n 2.500 bestaande woningen van eigenaar. Wie een hypotheek rond kan krijgen, en dat geldt ondanks alles nog voor heel veel mensen, valt met zijn neus in de boter. Consumenten doen er goed aan zich te laten informeren over de mogelijk¬heden. De rente is nu relatief laag, ze hebben een goede onderhandelingspositie en er is veel keuze. Dankzij de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) tot 350.000 euro kan er bovendien goedkoper en veilig een hypotheek worden afgesloten. Ook doorstromers moeten goed nadenken over hun positie. Ze krijgen wellicht minder voor hun huis dan twee jaar geleden, maar moeten ook bedenken dat ze minder betalen voor hun nieuwe huis.

Aanpassen doet pijn
De NVM verwacht voor de komende periode dat de prijzen onder druk blijven staan. Veel huizen staan namelijk voor een te hoge vraagprijs in de markt. Mensen verkopen daardoor hun woningen niet of pas na lange tijd. Aanpassen aan het nieuwe prijsniveau doet pijn. Toch is dit nog altijd minder erg dan voor langere tijd opgescheept zitten met twee huizen en dus met dubbele maandlasten. Je huis verkopen binnen drie maanden is mogelijk. Een realistische prijs is daarvoor echter een absolute voorwaarde.

Bron: NVM

Kuperus Makelaardij

Wij staan voor een combinatie van enthousiasme, inzet, deskundigheid en kwaliteit! Met als belangrijkste doel: uw belangen behartigen. Of u nu de koper of de verkoper bent, u kunt op ons rekenen.

Lees meer...

Spotlight

Drachten
Hof van Edenlaan 16
Vraagprijs €455.000 kosten koper

NVM aankoopmakelaar